במפרק הבסיסי של האגודל (מפרק קרפו-מטקרפל – בין המסרק ראשון לעצם הטרפזיום) מתרחשים עם הגיל שינויים ניווניים של הסחוס המפרקי. הסחוס המצפה את המפרקים בין שתי עצמות נשחק, וללא הריפוד העצמות מתחככות זו בזו. התוצאה: הגבלת תנועה וכאבים. מפרק האגודל אינו בנוי כמו מפרק כדורי אלא דמוי אוכף והוא אינו מאפשר צידוד. הנטייה לשחיקה של המפרק הבסיסי של האגודל נובעת מלחצים של תנועות סיבוביות שאינן מתאימות למפרק הזה. בעיקר סובלות מהמחלה נשים בגיל העמידה משום שאצלן המפרק הבסיסי של האגודל גמיש יותר ולכן השחיקה שלו מהירה יותר. אין בהכרח קשר בין עיסוקים ספציפיים (כתיבה, הקלדה או עבודה פיזית קשה). לשחיקת האגודל.
תסמינים ואבחון
השחיקה גורמת לכאבים בעיקר בבסיס האגודל, ולהגבלה בתנועה בעת אחיזת עצמים. ללא טיפול ילכו השינויים במפרק ויחמירו, יטרידו את החולה ויצמצמו בהדרגה את טווחי התנועה של האגודל שלו. במקרים קשים רואים עיוות של בסיס אגודל ולעיתים אף עיוותים מהבסיס ועד לציפורן אגודל. כשהתסמינים משבשים את התפקוד היום-יומי של כף היד רצוי לפנות לרופא מומחה לכף יד. האבחון יתבסס על בדיקה גופנית על דיווח המטופל על קשיי התפקוד של האגודל ועל צילום רנטגן.
הטיפול השמרני
הטיפול ייקבע על פי חומרת התופעה: במקרים קלים אפשר לקבע את המפרק הבסיסי של האגודל בסד מייצב ולצמצם את התנועה לזמן מה כדי להפחית את החיכוך את הכאבים. במקרים של כאבים עזים מומלץ על טיפול אנטי דלקתי של הזרקת קורטיזון למפרק. -זה טיפול בתסמיני הכאב המפחית זמנית את הסבל .
הטיפול הניתוחי
מתאים למטופלים שסובלים מאוד למרות את הטיפול שמרני. והוא נועד להפסיק את החיכוך בין שתי העצמות שהסחוס ביניהן נשחק. הניתוח נעשה בדרך כלל בהרדמה כללית והסיכויים להצלחתו גבוהים.
יש שני סוגי ניתוחים :
1) הסרת עצם הטרפזיום
הסרת העצם הקטנה שממוקמת מול עצם המסרק הראשונה. לאחר הוצאתה אין עוד חיכוך בין העצמות ונוצר מרווח ביניהן. ניתן גם למלא את החלל שנוצר לאחר הוצאת העצם בגיד הנלקח מהאזור או במפרק מלאכותי עשוי חומר סינטטי. אפשרות נוספת היא לייצב את המפרק – ע"י שימוש בגיד העובר בסביבת המפרק. הניתוח נמשך כשעתיים. ההחלמה דורשת טיפול שיקומי במכון לפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק של כמה חודשים.
2) החלפת מפרק קרפו מטקרפוס בשתל (ראו תמונות למטה)
ד״ר שטבון מביא איתו מצרפת ניסיון של עשרות ניתוחי החלפת מפרק בסיס אגודל. הפרוצדורה הניתוחית של החלפת מפרק פותחה בצרפת לפני כ-20 שנה ועכשיו היא מיושמת בישראל באישור משרד הבריאות אבל רק במסגרת ניתוחים פרטיים. למפרקים מלאכותיים יש יתרון של חזרה מהירה לתפקוד מלא של אגודל, ללא הגבלה ובתהליך החלמה קצר.